Zwangerschap & Bevalling

Toen ik voor de eerste keer zwanger was, zag ik behoorlijk tegen de bevalling op. Ik had – net als alle vrouwen – al heel wat horroverhalen gehoord. En dan die grappige opmerkingen waar je ook niet geruster van wordt: ‘Alsof er een bal door je neusgaten moet.”

Ik las alles wat los en vast zat over pijnbestrijding bij bevalling en ik stuitte daarbij al snel op hypnose. Dat leek me het proberen waard. Ik oefende me gedurende weken in de kunst van de zelfhypnose.


Hoewel ik niet wist of hypnose me werkelijk zou helpen tijdens de bevalling, ervoer ik wel dat ik rustiger en positiever werd. Ik zag niet meer zo op tegen de bevalling en kon veel meer genieten van mijn zwangerschap. Dat was in ieder geval al winst.

The proof of the pudding is in the eating. Toen de bevalling daadwerkelijk begon, merkte ik al bij de eerste wee dat er een grote rust over me neerdaalde. En die kalmte bleef gedurende de hele bevalling. De ontspanning was blijkbaar zo opvallend, dat de gynaeceloog op een gegeven moment vroeg: Heb jij eigenlijk wel gevoel?

Ik zal niet zeggen dat de bevalling pijnloos was; het laatste stadium heb ik echt wel gevoeld. Wel vond ik het zo goed te doen, dat ik na afloop zei (wederom tot verbazing van de arts): Dit doe ik het nog wel een keertje.

Ik was volledig gewonnen voor de hypnotherapie. En ik wist: daar ga ik ooit eens iets mee doen.
Nu ik – vele jaren later – daadwerkelijk hypnotherpeut ben, is er weinig dat ik leuker vind dan het begeleiden van zwangerschappen.

hypnose bevalling


Reacties zijn uitgeschakeld.