Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Hypnotherapie is een goede behandeling voor het prikkelbare darm syndroom. Het prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening die veel voorkomt. Zo’n 20% van de wereldbevolking heeft PDS, vaak zonder het zelf te weten.

Als je het prikkelbare darm syndroom hebt, is de beweging van je darmen verstoord of is je darmwand overgevoelig. Daardoor heb je veel last van buikpijn. Vaak neemt de pijn toe na het eten en af na ontlasting. De pijn zit meestal onder in je buik of rond je navel. Soms kan de pijn uitstralen naar je rug of je zij. Je kan hier flink last van hebben. Het komt voor dat de buikpijnaanvallen zo hevig zijn dat ze op een gal- of niersteenaanval lijken.
Ook kun je last hebben van verstopping of diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid. PDS hypnose

Andere klachten
Daarnaast kun je ook andere klachten hebben, zoals misselijkheid, zuurbranden, spierpijn, moeheid, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen, onregelmatige menstruatie en pijn bij het vrijen. Vaak weten mensen niet dat deze klachten ook bij PDS kunnen horen.

Prikkelbare darm syndroom en stress
Het prikkelbare darm syndroom is medisch gesproken geen ernstige ziekte, je leeft er niet korter door. Maar de invloed van PDS op je leven kan heel groot zijn.
Het onverwachte karakter van de ziekte kan je bang maken. Het kan je beperken in wat je wil doen, waardoor je je eenzaam en gespannen gaat voelen. Hier reageert je buik weer op door meer te krampen, waardoor je nog beroerder voelt. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.
Stress verklaart niet het ontstaan van PDS, maar het kan je PDS wel behoorlijk verergeren.

Hoe krijg je PDS?
De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren. Zoals een familiare aanleg, je eetgewoonten, een doorgemaakte buikgriep, bepaalde karaktereigenschappen en stress in je thuissituatie of op je werk.

Lichaam en geest
Door de jaren heen is het prikkelbare darm syndroom vanuit verschillende perspectieven bekeken. Vroeger was er vooral aandacht voor de lichamelijke kant, de laatste jaren kijken we meer naar de verhouding tussen lichaam en geest.

De hersenen-darm-as
Je darmen hebben een eigen zenuwstelsel (het zogenaamde ‘enterische zenuwstelsel’). Je autonome zenuwstelsel verbindt je hersenen met het eigen zenuwstelsel van je darmen. Je darmen sturen signalen naar je hersenen en je hersenen sturen weer signalen naar je darmen. Dit noemen we de hersenen-darm-as.

Communicatiestoornis
De communicatie tussen je darmen en je hersenen gebeurt onbewust. Bij PDS zijn er stoornissen in deze communicatie. Je hersenen lijken een soort alarmsein naar je buik te sturen. Hoe dit komt, is nog niet helemaal duidelijk.

Hypnotherapie is een goede behandeling voor PDS
Met hypnotherapie kun je invloed uitoefen op de onbewuste communicatie tussen je hersenen en je darmen en de verbinding verbeteren.
We doen visualisaties waarbij je je krampende darm voorstelt als een ontspannen, goed functionerende darm. Deze beelden hebben een positieve invloed op je darmwerking. Zo ‘n visualisatie is een mooie ervaring, die meestal tot een verrassende verbetering leidt.
Omdat stress de symptomen van PDS verergert, besteden we ook tijd aan de stressfactoren in je leven en hoe je daarmee kan omgaan. We doen ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Hierdoor krijgt je dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor de kramp afneemt.

Hypnotherapie werkt!
Er is de afgelopen jaren vanuit wetenschappelijke hoek veel aandacht voor hypnotherapie bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom.hypnotherapie bij PDS (prikkelbare darm syndroom)
Een metastudie (2014) naar de effectiviteit van hypnose toont aan dat hypnose gedurende lange tijd symptoomverlichting geeft bij 54% van de patiënten met PDS bij wie de conventionele therapie niet werkte.  Daarom verwijzen artsen tegenwoordig vaak door naar een hypnotherapeut.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk.

Hypnotherapie biedt inzicht in eigen handelen, betere omgang met kwalen en klachtvermindering. Hypnotherapie is een aanvullende therapie. Raadpleeg bij lichamelijke klachten altijd je arts.

Reacties zijn uitgeschakeld.