Werken met delen

Je wilt iets en toch doe je het niet. Je wilt wel studeren, maar je verzint honderd uitvluchten. Of andersom: Je wilt iets niet, maar je doet het toch. Je wilt niet de hele avond met een zak snoep voor de tv hangen, maar dat is precies waar je mee bezig bent.
Wat is dat toch voor rare gespletenheid? Het lijkt wel alsof je uit twee delen bestaat, die het niet eens kunnen worden met elkaar.

Een en velen innerlijk conflict
Omdat dit zo’n algemene ervaring is, nemen we dit in de integratieve hypnotherapie als uitgangspunt. We gaan uit van een mensbeeld waarbij je uit verschillende delen bestaat die samen een eenheid vormen.
Die verschillende kanten van een persoon zijn niet allemaal tegelijk actief, soms treedt de een op de voorgrond, dan weer de ander. ‘s Ochtends ben je helemaal moeder, een paar uur later voorzitter van een vergadering, op weer een ander moment ben je misschien een fanatiek sporter of heb je de slappe lach. En toch ben jij dit allemaal.

Een drukke bijeenkomst
Als we er op letten ontdekken we een heleboel verschillende delen in onszelf: vader of moeder, idealist,  materialist, agressieveling, luisteraar, bang kind, grote baas, clown en vele anderen. Een boeddhistisch leermeester omschreef de mens als een bijeenkomst waar de discussies nooit afnemen. Vaak staan meerdere leden van de bijeenkomst tegelijkertijd op en doen verschillende voorstellen. Soms leiden deze verschillen van inzicht zelfs tot een flinke ruzie.

Innerlijk conflict
Als je delen met elkaar in strijd zijn, is dat natuurlijk behoorlijk verwarrend. Je weet niet meer goed wat met jezelf aan moet. Wat wil je nu eigenlijk en waarom doe je dat dan niet? Waarom voel je je het ene moment supersterk en ben je het volgende moment bang? Je hebt een innerlijk conflict en dat kost je een boel energie. Geen wonder dat je je doodmoe voelt.

grand-prismatic-spring-65072_640Harmonie
In therapie ga je aan de slag met al die facetten van je persoon. Je werkt eraan om je verschillende kanten met elkaar in harmonie te brengen. Die synthese geeft je energie en stelt je in staat om vrij  met je mogelijkheden om te gaan.

Neem Contact op voor een afspraak. 

Reacties zijn uitgeschakeld.