Zeven dromen per nacht
In het leven van de meeste mensen spelen dromen maar een kleine rol. Toch dromen we dagelijks, of beter gezegd nachtelijks, anderhalf tot twee uur. Dat zijn vijf tot zeven dromen per nacht.
Wat is een droom?
Een droom is een (vaak wat chaotisch gemonteerde) privéfilm die je brein voor je afspeelt. Je beleeft de emoties in je droom als werkelijk. Zo kun je in je dromen dolblij zijn, intens verdrietig, doodsbang en dolgelukkig.
Dromen die je raken
Soms maakt een droom zoveel indruk, dat je erover blijft nadenken. Je wordt wakker met een gevoel dat je niet meer loslaat. Of een droom of nachtmerrie keert telkens terug. Alsof hij zeggen wil: ik kom net zo lang terug tot je me begrepen hebt.
Dromen onthouden
Vaak weet je niet wat je ‘s nachts gedroomd hebt. Misschien onthoud je maar een enkele keer je droom.
Dat is jammer, want dromen kunnen je veel vertellen over jezelf, over je verdrongen gevoelens en je verborgen verlangens. Soms geeft een droom je zelfs een geweldig idee of doet je een oplossing aan de hand voor een probleem waar je al lang mee worstelt.
Vergeet je je dromen?
Goed nieuws: dromen onthouden kun je leren.
Wen jezelf eraan om bij het wakker worden een minuut lang stil te blijven liggen. Probeer nergens aan te denken. Hou je hoofd zo leeg mogelijk. Goede kans dat er na een tijdje een vaag beeld van je laatste droom bovenkomt. Bekijk dat beeld goed en probeer terug te gaan naar het beeld daarvoor. Zo kun je beeld voor beeld je droom reconstrueren.
Je kunt naast je bed een pen, een boekje en een (fiets)lampje leggen, zodat je ook in het donker je droom direct op kunt schrijven.
En zoals met alles: hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Je zult merken dat je gaandeweg je je dromen al beter gaat herinneren. Je dromenboek raakt snel gevuld.
Werken met dromen
Tijdens een droomsessie gaan we aan de slag met een droom die je meebrengt. Dat kan er één zijn die je geraakt heeft, eentje die telkens terugkeert of een raadselachtige droom die in je hoofd blijft rondspoken.
We onderzoeken welke elementen van je droom belangrijk zijn. Welke personen of situaties vallen je het meest op, wat is er onbegrijpelijk, welk beeld blijft bij je hangen? Hoe voelde je je tijdens de droom?
We bekijken wat de droom je wil zeggen. Wat is de betekenis voor je leven? Wat kan deze droom je duidelijk maken? Wat negeer je overdag dat zich ‘s nachts bij je komt melden?
Dag nachtmerrie
Bij een terugkerende nachtmerrie kan het nuttig zijn om in trance de angstdroom opnieuw te beleven en dan te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een andere afloop ‘dromen’.
Meestal is daarmee de nachtmerrie voorgoed verdwenen. Je kunt weer rustig slapen en wachten op nieuwe, mooie dromen. (zie ook: slapeloosheid)
Droomcadeau
Tip: Geef een vriend of familielid een sessie Dromen cadeau. Dat is pas echt een droomcadeau.